lørdag 16. juli 2011

Dagens research - bakepulver




Jeg har lenge lurt på hvorfor det i mange oppskrifter med bakepulver er sånn at man skal røre minst mulig, eller vente lengst mulig med å tilsette væske. Er dette virkelig nødvendig, og i tilfelle hvorfor? Etter dårlige resultater via norske google-søk, måtte jeg gå over på engelsk og "baking powder".

Så vidt jeg har forstått er baking powder det samme som norsk bakepulver, som består av natron ("baking soda") pluss en eller flere syrer, i tillegg til stivelse. De fleste bakepulver i dag er totrinns-bakepulver, det vil si at de reagerer to ganger, først når pulveret blir vått og senere når det stekes i ovnen.

Siden bakepulver reagerer med vann er det jo logisk å blande røren helt på slutten av bakeprosessen. På den måten rører man ikke ut luftboblene som ble dannet da pulveret begynte å fungere. Dette er også grunnen til at man bør røre mist mulig - jo mer røring, jo mindre luftig røre.

Hvor mye det har å si om du rører litt for mye er imidlertid vanskeligere å finne ut av. I følge store norske leksikon skjer mesteparten av gassutviklingen under steking. Så da er det kanskje ikke krise å røre litt. Vil du ha mest mulig ut av bakepulverets hevende egenskaper er det nok allikevel lurt å røre minst mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar